Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wil haar doelstelling van 25 procent vrouwelijke hoogleraren verwezenlijken. Hiervoor heeft de universiteit twee medewerkers ofwel Chief Diversity Officers (CDO) aangesteld, die erop gaan toezien dat de deze doelstelling behaald gaat worden. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

De doelstelling van 25 procent vrouwelijke hoogleraren werd ruim twee jaar geleden door de RUG gesteld, maar de universiteit komt niet verder dan dat 20 procent van de hoogleraren vrouwelijk is. Gernant Deekens, persvoorlichter van de RUG: “De CDO’s kunnen hopelijk een bijdrage leveren aan dat streefcijfer en aan de positie van vrouwen bij de universiteit.’’ Een CDO zorgt voor gelijke kansen voor iedereen door geen onderscheid te maken tussen mannen, vrouwen en etnische groepen. Naast het aanstellen van CDO’s  heeft de RUG ook het Rosalind Franklin Fellowship in het leven geroepen, waarmee de universiteit meer ruimte voor vrouwelijke topwetenschappers creëert.
 
In Nederland zijn gemiddeld 17 procent van de hoogleraren vrouw. De technische universiteiten halen dit cijfer naar beneden, maar er blijkt geen enkele universiteit te zijn waar meer dan een kwart vrouwelijke hoogleraren rondlopen. Naast de RUG hebben de universiteit van Leiden, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Erasmus Universiteit een CDO aangesteld.
 
© Nationale Onderwijsgids