Normal_trein_ns_vol_reizigers__compfight_

NS-topman Roger van Boxtel schuift de problemen van het spoorbedrijf al te makkelijk op het bordje van onderwijs, zegt jongerenvakbond FNV Jong. In de strategieplannen die Van Boxtel deze week presenteerde moet het tekort aan treinen worden opgelost door studenten en docenten. Wat het effect is op het onderwijs lijkt daarbij geen overweging voor de NS, zeggen FNV Jong en onderwijsbond AOb die de plannen onacceptabel vinden. Dat meldt FNV Jong. 

Door een gebrek aan materieel bij de NS zitten de treinen sinds het begin van dit jaar overvol. FNV Jong en AOb roepen minister Bussemaker van Onderwijs op om zich hard te maken voor studenten en docenten. Esther Crabbendam, voorzitter FNV Jong: “Het Fyra gepruts van de afgelopen jaren gaat nu ten koste van de studenten. Net na het invoeren van het leenstelsel denkt de NS nu even de lestijden te verbouwen zodat een bijbaan er ook niet meer in zit. Gaat Van Boxtel dan onze studiekosten betalen?”

Bestuurslid Douwe van der Zweep van de AOb: “We kunnen niet de problemen van de NS oplossen. Er is in het hoger onderwijs geen geld om ‘s ochtends lokalen leeg te laten staan omdat het de NS beter uitkomt.”

Voor veel studenten is dit de druppel: eerst worden zij door de afschaffing van de basisbeurs gedwongen om naast hun studie te werken om het hoge collegegeld te betalen, vervolgens wordt een bijbaan in de avond door de NS onmogelijk gemaakt. Crabbendam: “Veel jongeren kloppen boos bij ons aan om in actie te komen tegen de plannen van Van Boxtel. Ze voelen zich genaaid. Wij roepen hen op om in actie te komen, dit hoeft niemand te pikken!” 

© Nationale Onderwijsgids