Normal_normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Er komt een nieuw introductieprogramma voor vluchtelingstudenten om hen te ondersteunen tijdens het studeren aan een Nederlandse universiteit. De Universiteit van Amsterdam (UvA), die het programma momenteel ontwikkelt, hoopt hiermee de uitval van vluchtelingenstudenten terug te dringen en hen meer kans te geven op een plek in de maatschappij. Dit meldt Het Parool.

In het programma komen niet alleen taalonderwijs en studievaardigheden aan bod. Er is ook aandacht voor de Nederlandse cultuur, historie en beeldende kunst. Daarnaast wordt aan geselecteerde vluchtelingen met een voltooide academische opleiding de mogelijkheid geboden om een stage te lopen binnen de universiteit. Naast deze stage van een half jaar wordt ook een trainingsprogramma aangeboden.
 
Het UAF (de stichting die hoger opgeleide vluchtelingen begeleidt) is blij met het nieuwe introductieprogramma. Volgens een woordvoerder krijgen vluchtelingenstudenten door het programma meer tijd en ruimte om te wennen aan het Nederlandse onderwijssysteem. Ook zaken als planning en assertiviteit krijgen aandacht. De woordvoerder vindt de mogelijkheid tot het volgen van een stage ook erg positief. Dit vergemakkelijkt voor de studenten het opbouwen van een netwerk.
 
De UvA en het UAF willen samen activiteiten organiseren om het draagvlak voor vluchtelingen en wetenschappers te vergroten. Zo wordt de Wereldvluchtelingendag op 20 juni gecombineerd met een open dag voor vluchtelingen, zodat zij zich kunnen informeren over de mogelijkheden van studie, stage en training aan de UvA. 
 
© Nationale Onderwijsgids