Normal_onderzoek_microscoop_laborant_medisch

Louise Gunning, tot april vorig jaar bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam (UvA), wordt de nieuwe voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda. Zij volgt Beatrice de Graaf en Alexander Rinooy Kan op die samen de Wetenschapsagenda leiding gaven tot afgelopen november. Dit meldt de Volkskrant.

De Nationale Wetenschapsagenda is een samenwerking van onderwijsinstellingen voor hoger onderwijs, wetenschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. De agenda moet richting geven aan het Nederlandse wetenschapsbeleid. Afgelopen november werden 140 vraagstukken gepresenteerd die de komende jaren voorrang zullen krijgen in de wetenschap. De vraagstukken zijn samengesteld uit bijna 13.000 vragen die de voorgaande maanden vanuit het hele land verzameld zijn, op verzoek van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Aan Gunning nu de taak om het onderzoek naar deze vraagstukken te coördineren.

Gunning besloot april 2015 te vertrekken als bestuursvoorzitter van de UvA. Haar positie was onhoudbaar geworden na de maandenlange protesten van studenten en de bezetting van het Maagdenhuis. De studenten riepen al weken om het vertrek van de voorzitter in hun strijd om meer transparantie en democratie op de universiteit. Volgens een woordvoerder zullen de gebeurtenissen aan de UvA geen belemmering vormen voor haar werk als leider van de agenda. “We zijn van mening dat ze zeer deskundig is”, aldus de woordvoerder. Naast haar nieuwe voorzitterschap blijft Gunning hoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de UvA en president-commissaris bij Schiphol.

© Nationale Onderwijsgids