Normal_studenten__collegezaal__luisteren__hbo__uni

Een student die van buiten de Europese Unie afkomstig is, betaalt voor een studie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) meer dan voor eenzelfde studie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De verschillen zijn aanzienlijk. Dit meldt het Parool.

Universiteiten krijgen voor niet-EU-studenten geen rijksbijdrage, dus zij berekenen deze kosten door aan de student. Daarbovenop komt het collegegeld. Hoewel deze berekening gelijk zou moeten zijn, komen de universiteiten toch op verschillende bedragen uit. Dit verschil kan, afhankelijk van de studie, oplopen tot bijna vijfduizend euro per jaar.
 
Volgens Stefan Wirken, voorzitter van de landelijke studentenbond LSVB, heeft dit verschil te maken met de behoefte aan uitstraling en allure. Hij vindt het zorgelijk dat er zoveel geld omgaat bij studenten van buiten de Europese Unie.  'Potentieel is dat een perverse prikkel om niet-EU-studenten voorrang te geven en kan het bij studies met een selectieprocedure Nederlandse studenten verdringen.' Beide universiteiten ontkennen dat dit het geval is.
 
Volgens Guus Staats van Nuffic kijken buitenlandse studenten nauwelijks naar de kosten, maar vooral naar de ranking van de universiteit. Daaruit blijkt dat de UvA hoger genoteerd staat dan de VU.
 
© Nationale Onderwijsgids