Moet je ook belastingaangifte doen als je stage loopt?

Het is bijna weer zo ver: de jaarlijkse belastingaangifte. Vanaf 1 maart zit werkend Nederland weer te zweten boven het digitale aangifteformulier. Maar hoe zit dat eigenlijk als je stage loopt? Betaal je dan ook belasting over je stagevergoeding? En kun je dat terugkrijgen?

Wat wordt er onder stage lopen verstaan?

Bij veel opleidingen doe je praktijkervaring op. Bijvoorbeeld door een aantal dagen in de week te werken of door stage te lopen. De stages hebben verschillende namen, bijvoorbeeld: arbeidsoriënterende stage, beroepsvoorbereidende stage, leerwerktraject en maatschappelijke stage.
 

Stagevergoeding

De meeste stagiaires die vanuit een opleiding stage lopen bij een bedrijf, krijgen een stagevergoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt sterk per opleidingsniveau, maar ook per bedrijf. Zo krijgt een scholier vanuit het vmbo vaak alleen een reiskostenvergoeding of een onkostenvergoeding, maar kan een student in het wetenschappelijk onderwijs een gemiddelde stagevergoeding van zo’n 350 euro per maand tegemoet zien.
 

Bruto versus netto

Door de stagevergoeding ben je in loondienst bij het bedrijf waar je stage loopt. Deze stagevergoeding is bruto; dat betekent dat je er nog belasting over moet betalen. Over het algemeen houdt een bedrijf dat zelf in op het brutobedrag. Netto krijg je dus een lager bedrag op je bankrekening. Het komt voor dat het stagebedrijf te veel belasting heeft ingehouden. Dat bedrag kun je als stagiair weer terugvragen van de belastingdienst. 
 

Belastingaangifte

Je kunt de te veel betaalde belasting terugkrijgen door aangifte te doen. Van de stageverlener krijg je na afloop van het jaar een jaaropgaaf. Daarop staat het loon dat hij je heeft betaald. En ook de belasting die hij daarover al heeft betaald. Deze gegevens heb je nodig bij het invullen van je aangifte. Heb je nog geen geld teruggevraagd over eerdere jaren? Je kunt tot 5 jaar betaalde belasting terugkrijgen.
 

Studenten- en scholierenregeling

Je kunt je werkgever ook vragen of hij de studenten- en scholierenregeling wil toepassen. Dan hoef je voortaan niet op de belastingaanslag te wachten, maar krijg je elke maand bij je loonbetaling direct meer op je rekening gestort. Je hebt ook recht op korting op die belasting: de loonheffingskorting. In het formulier geef je aan of je werkgever die korting moet toepassen. Je krijgt dan meer loon uitbetaald.
 

Wanneer kun je als stagiair geen belastingaangifte doen?

Je stagevergoeding kan ook uitbetaald worden aan je school of een stagefonds. Je stagevergoeding is dan geen loon voor jou. Je kunt achteraf geen geld terugvragen als de school of het stagefonds het geld niet aan jou doorbetaalt of als de school of het stagefonds het geld gebruikt voor algemene schoolse activiteiten.
 

Studieschuld en studiekosten: hoe zit het precies?

Benieuwd hoe het zit met je belastingaangifte en je studieschuld? Lees het hier!
Of wanneer je je studiekosten mag aftrekken? Klik hier!
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Belastingdienst