1 maart belastingaangifte: hoe zit dat met je studieschuld?

Je hebt nog één week de tijd voor je jaarlijkse belastingaangifte. Voor sommigen een fluitje van een cent, voor anderen een ondoorzichtige wirwar aan aftrekposten en drempelbedragen. En dan heb je ook nog eens een studieschuld: geef je die nu wel of niet op in je aangifte bij de Belastingdienst?

Vermogen in box 3

Iedere Nederlander mag een bepaald bedrag aan spaargeld hebben, zonder dat hierover belasting betaald moet worden. Dit is het zogenaamde 'vrijgestelde bedrag' of 'heffingsvrij vermogen'. In 2017 is dit bedrag 25.000 euro voor alleenstaanden en 50.000 euro als je een fiscale partner hebt. Het vermogen wordt bepaald aan de hand van het saldo dat je op peildatum 1 januari 2017 bezit.

Komt jouw vermogen boven dit vrijgestelde bedrag uit? Dan kun je de studieschuld in mindering brengen op je bezittingen. Hierdoor wordt je vermogen uiteindelijk lager bepaald, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Het verrekenen doe je door de hoogte van je schuld bij DUO op de aangifte in te vullen. Let op: het verrekenen met je vermogen is alleen mogelijk als je totale schuld hoger is dan 3.000 euro (alleenstaanden).

Bezit je niet meer dan het maximumbedrag van het heffingsvrij vermogen of is je schuld niet hoger dan 3.000 euro? Dan is het niet nodig om je studieschuld in te vullen op bij je aangifte, omdat je niet in aanmerking komt om de bedragen met elkaar te verrekenen.

Let op: Komt jouw studieschuld voort uit schuld die je hebt opgebouwd omdat je een prestatiebeurs hebt ontvangen en binnen 10 jaar geen diploma hebt gehaald? Dan mag je pas met verrekenen beginnen 10 jaar nadat je voor het eerst de prestatiebeurs hebt ontvangen.

Welk bedrag aan studieschuld vul ik in?

Voldoe je aan de voorwaarden om je schuld te mogen verrekenen met je vermogen? Dan is het van belang dat je de hoogte van je schuld correct doorgeeft.

Heb je jouw studieschuld opgebouwd vóór 2016 en daarna geen studiefinanciering meer gehad? Bekijk de hoogte van jouw studieschuld dan in Mijn DUO, onder het kopje 'Mijn schulden'. Je kunt daar tot 5 jaar de precieze hoogte van jouw schuld terugvinden.

Heb je na 2015 nog studiefinanciering ontvangen? Dan vind je jouw studieschuld niet terug via Mijn DUO, maar op het jaaroverzicht van je schuld. Dat overzicht kun je opvragen via 050-5997755.

Komt je schuld voort uit de prestatiebeurs en zijn de 10 jaren om? Dan stuurt DUO zelf de hoogte van de schuld naar de Belastingdienst toe. Het staat dan al voor je klaar in de vooraf ingevulde aangifte. Controleer het bedrag natuurlijk wel even.

Belastingaangifte en stage

Benieuwd hoe het zit met de belastingaangifte als je stage loopt? Lees het hier!
Of wanneer je je studiekosten mag aftrekken? Klik hier!

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids