Normal_hacken__typen__computer__it__ict

De politie waarschuwt dat het aantal DDoS-aanvallen toeneemt. Volgens SURFnet, de ICT-organisatie van het onderwijs, worden ook scholen getroffen door deze aanvallen, zo zou elke dag wel een school zo'n aanval krijgen. Het zou ook steeds makkelijker worden om deze aanvallen uit te voeren. Dat meldt NOS.

Dergelijke aanvallen kunnen grote problemen veroorzaken binnen het onderwijs, omdat scholen inmiddels sterk afhankelijk zijn van internet. Volgens hoogleraar Aiko Pras van de Universiteit Twente zijn de daders vaak studenten van diezelfde onderwijsinstelling. De aanvallen zouden veelal worden uitgevoerd door jongens van tussen de 15 en 20 jaar oud, stelt Pras. Vorige week nog is een scholengemeenschap slachtoffer geworden van een DDoS-aanval van een eigen leerling. Mbo-instellingen zouden voornamelijk het slachtoffer zijn. De leerlingen zouden hun school voor de lol aanvallen of omdat ze bijvoorbeeld geen zin hebben om hun tentamen te maken.

Vorig jaar was een ouderwetse oplossing na een dergelijke aanval nog noodzakelijk, namelijk de schoolboeken weer uit de kast halen. Bestuurslid Toine Schinkel van de Christelijke Onderwijs Groep stelt dat onderwijs zonder internet niet meer kan. Tegenwoordig is ook veel lesmateriaal digitaal en moeten leerlingen veel opzoeken op internet. De scholengemeenschap, die vorig jaar meerdere grote DDoS-aanvallen te verduren kreeg, heeft inmiddels technische middelen om de aanvallen te kunnen afslaan.

Het uitvoeren van een dergelijke aanval is eenvoudig geworden. Zo zijn er op internet speciale website opgedoken die de mogelijkheid bieden om een aanval uit te voeren. “Iedereen die met een computer om kan gaan, kan een DDoS-aanval opzetten. Dat terwijl de gevaren groot kunnen zijn. Je kunt een school platleggen of nog veel meer”, waarschuwt Pras. De hoogleraar is dan ook van mening dat er steviger moet worden opgetreden. 

© Nationale Onderwijsgids