Normal_800_sc2015-alledeelnemendeuustudenten

Team Waterschappelijk, van Waterschap HHNK, met onder andere de Utrechtse masterstudente Brendy Batenburg, heeft de Sustainability Challenge 2015 gewonnen. Dit team presenteerde afgelopen vrijdag de beste oplossing voor duurzaamheidsvraagstukken van de deelnemende bedrijven: het idee voor een innovatieve zuiverende kas. In de finale streden vijf teams om de winst. Dat meldt Universiteit Utrecht.

De Sustainability Challenge is een nationale business case-competitie op het gebied van duurzaamheid. Op 2 oktober gingen 100 studenten en starters in 25 teams aan de slag met businessvraagstukken van vijf grote bedrijven: Eneco, ProRail, VolkerWessels, Cofely en Waterschap HHNK. Het doel was het bedenken van concrete en toepasbare oplossingen voor complexe duurzaamheidsvraagstukken die deze bedrijven hadden ingediend. Na verschillende tussenrondes bleven vijf teams over, voor elk bedrijf één, die elk hun probleemoplossing presenteerden. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Marjan Oudeman (collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht) koos uiteindelijk de meest innovatieve en haalbare oplossing.

Het team Team Waterschappelijk (van Waterschap HHNK) bedacht de The Green ROOTine, een zuiverende kas "die waterzuivering efficiënter en sociaal aantrekkelijker maak", aldus het team. De zuiverende kas kan HHNK ook een flinke energiebesparing opleveren. Dit draagt bij aan het behalen van de doelen gesteld in het SER energieakkoord. Bovendien kan de vrijgekomen ruimte worden ingezet om burgers op een positieve manier te betrekken bij het waterschap. De realisatie van de zuiverende kas is nu slechts een kwestie van tijd. HHNK heeft aangegeven "er direct mee te willen starten in de vorm van een pilot in Alkmaar, en ziet ook veel mogelijkheden voor andere waterschappen en gemeentes", aldus Ruud Maarschall van HHNK.

De Sustainability Challenge is een initiatief van SustainableMotion en vond dit jaar voor de derde keer plaats. De combinatie van kennisvalorisatie en het aanpakken van actuele duurzaamheidvraagstukken was voor de Universiteit Utrecht aanleiding om als hogeronderwijsinstelling intensief bij de competitie betrokken te zijn.

© Nationale Onderwijsgids