Normal_uva_universiteit_van_amsterdam

De Universiteit van Amsterdam heeft een commissie samengesteld die gaat onderzoeken hoe het beleid van de universiteit democratischer kan. De commissie zal worden aangevoerd door Lisa Westerveld, medewerker van de Algemene Onderwijsbond. Een andere commissie zal zich over de financiële situatie van de Amsterdamse academie buigen. Dit meldt het AD. 

Aanleiding voor het instellen van de commissie was de bezetting van het Bungehuis en later het Maagdenhuis van de UvA eerder dit jaar. De commissie van negen leden moet met voorstellen komen voor “nieuwe vormen van democratie, zeggenschap en inspraak”. Voorzitter Lisa Westerveld  was tussen 2007 en 2009 voorzitter van de studentenvakbond LSVb. Naast medewerker van de onderwijsbond is zij gemeenteraadslid namens GroenLinks in Nijmegen.

Studenten bivakkeerden begin dit jaar wekenlang in de twee gebouwen van de universiteit uit protest tegen het beleid van het College van Bestuur. De universiteit luistert volgens de studenten te weinig naar hun wensen en neemt over hun rug beslissingen waar zij het niet mee eens zijn. Zo wekte het besluit om te gaan schrappen in het aanbod van de Humanities-opleidingen veel verontwaardiging. Ook docenten en medewerkers sloten zich bij de studenten aan. De groepering die zich De Nieuwe Universiteit noemt, eist hervorming van de UvA.

© Nationale Onderwijsgids