Logo_tilburg_universiteit_logo

Tilburg University en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben drie prijzen toegekend aan student-onderzoekers voor het beste onderzoek naar staatloosheid in 2015. De studenten zijn afkomstig van universiteiten in Nederland, de Verenigde Staten en Noorwegen. Dat meldt Tilburg University.

De Liberal Arts and Sciences studente Veronica Perozo Alberti van Tilburg University werd bekroond vanwege haar bachelorscriptie An Instrument of exclusion: How migration law affects statelessness. Zij onderzocht de relatie tussen migratierecht en staatloosheid, waarbij ze onder meer de gevolgen voor staatloosheid behandelde van het recht op immigratie, het recht op emigratie en de vluchtelingenstatus.

De Award for Best Research on Statelessness voor het beste proefschrift is gewonnen door Kristy Belton van de University of Connecticut (VS) voor haar onderzoek naar het recht op een nationaliteit, getiteld Precarious belonging: Stateless people in a ‘postnational’ world. Belton bestudeerde de gevolgen van het gebrek aan burgerschap voor de uitoefening van basisrechten op de Bahama’s en in de Dominicaanse Republiek.

In de categorie masterscriptie werd de prijs toegekend aan Marie Brokstad Lund-Johansen, voor haar onderzoek Fighting for citizenship in Kuwait in het kader van de opleiding Midden-Oosten Studies aan de Universiteit van Oslo (Noorwegen). Deze thesis bespreekt de oorzaken en kenmerken van de mobilisering van de Bidoon in Koeweit, een langdurig staatloze gemeenschap.

Wereldwijd zijn er vandaag de dag zo’n 10 miljoen mensen zonder nationaliteit. Zij hebben vaak geen toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, werk, een bankrekening, een huis of zelfs een huwelijk. De UNHCR startte in november 2014 de mondiale campagne #IBELONG met als doel om staatloosheid uit te bannen voor 2024.

De Research Award for Best Research on Statelessness werd in 2013 in het leven geroepen door de UNHCR en Tilburg University. Universiteiten wereldwijd kunnen studenten nomineren voor deze prijs. Een internationale jury van gerenommeerde academici gespecialiseerd op het gebied van burgerschap, staatloosheid en mensenrechten beoordeelt het onderzoek. Dit jaar dienden tien universiteiten uit zes landen twaalf nominaties in.

© Nationale Onderwijsgids