Logo_logo_vsnu

De universiteitenvereniging VSNU vindt dat de begroting voor 2016 weinig verrassingen bevat. DHet is ook voor universiteiten goed nieuws dat de economie aantrekt, maar extra investeringen in onderwijs en onderzoek blijven helaas uit, zegt de VSNU. “Het kabinet spreekt van een feestbegroting en deelt overal extraatjes uit. Helaas blijven het onderwijs en onderzoek hierbij opnieuw buiten beeld. Ondanks het economisch herstel blijven structurele en noodzakelijke investeringen achterwege, terwijl die zo hard nodig zijn om het onderwijs te versterken en om onze economie internationaal concurrerender te maken”, zegt VSNU-voorzitter Karl Dittrich. Dat meldt de universiteitenvereniging VSNU. 

Het kabinet stelt geen extra middelen beschikbaar voor de Nationale Wetenschapsagenda. De ministeries van EZ en OCW treden namens het kabinet op als opdrachtgever van de kenniscoalitie bestaande uit universiteiten, hogescholen, academische ziekenhuizen, werkgevers en wetenschapsorganisaties. Sterker dan voorheen zou de wetenschap moeten inzetten op grote maatschappelijke vraagstukken in samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, bedrijven en wetenschappelijke instellingen. Karl Dittrich: “Universiteiten en wetenschappers werken graag mee aan de totstandkoming van de Nationale Wetenschapsagenda, maar een waarschuwing is op zijn plaats: zonder financiële middelen zal de agenda niet meer dan een symbolisch wensenlijstje zijn.”

Het ministerie van OCW spreekt van een opbrengst van 1 miljard euro vanaf 2018 als gevolg van de invoering van het studievoorschot. De beschikbare middelen voor de onderwijskwaliteit zijn volgens de VSNU veel lager. Het hoger onderwijs gaat pas wat merken van de middelen vanaf 2018, dan wordt er 200 miljoen euro overgemaakt. De impuls loopt daarna geleidelijk op. Pas over tien jaar is het structurele niveau van 620 miljoen euro bereikt. Universiteiten willen eerder aan de slag met het realiseren van kleinschaliger onderwijs en het aannemen van extra docenten en onderzoekers om op die manier studenten nu al te laten profiteren van kwaliteitsverbeteringen. Universiteiten roepen het kabinet daarom op om de broodnodige investeringen te versnellen en te verhogen. 

© Nationale Onderwijsgids