Fotograaf: Peter Valckx

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) opent van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september haar dak exclusief voor de vierde editie van het On the Roof Film Festival. Vijf avonden lang worden de nieuwste films uit de wereldcinema vertoond in de open lucht, met uitzicht op de stad Amsterdam. De films zijn geselecteerd uit het programma van World Cinema Amsterdam bij het voor de universiteit toepasselijke thema ‘zelfontwikkeling’. Schrijfster Niña Weijers (Vrije Schrijver 2015-2016 aan de VU) ontvangt voorafgaand aan elke film een gast voor een voorgesprek. Dat meldt de VU.

Het On the Roof Film Festival wordt geopend met Conducta (Ernesto Daranas, Cuba) die gezien wordt als het Cubaanse antwoord op Dead Poets Society, gevolgd door Art Connect (Miquel Galofe, Trinidad + Tobago), Necktie Youth (Sibs Shongwe-La Mer, Zuid-Afrika) en afgesloten op de vrijdag met Qua Horas ela Volta? (Anna Muylaert, Brazilië) die eerder een Special Jury Award won op het Sundance Film Festival.

Niña Weijers spreekt onder andere met Ruard Ganzevoort (Senator GroenLinks en VU-hoogleraar Praktische Theologie) over traditionele waarden versus onderwijsmodernisering, met Stephen Ellis (historicus VU Desmond Tutu-hoogleraar) over de post-apartheid generatie in Zuid-Afrika en met Anne de Graaf (docent Amsterdam University College en bestsellerauteur) over community service. Allen onderzoeksthema’s die stuk voor stuk aan bod komen in de geprogrammeerde films.

Alle films zijn Engels gesproken of ondertiteld. Het voorprogramma is eveneens Engelstalig. Kaartjes kopen kan via de website van de VU. Bij slecht weer worden de voorstellingen binnen vertoond.

© Nationale Onderwijsgids