Normal_studenten_samenwerken_groep

Opleidingscommissies moeten meer bevoegdheden krijgen, was het voorstel van PvdA-kamerlid Mohandis. De ingediende motie is aangenomen in de Tweede Kamer, door steun van D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Groep Kuze/Öztürk. Dat meldt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Studenten geven inspraak in het onderwijs op opleidingsniveau via de opleidingscommissies. Deze commissies kunnen nu alleen vrijblijvend adviseren en mogen niet meebeslissen. Met de aangenomen motie wordt minister Bussemaker (Onderwijs) opgeroepen om de commissies een meer formele status en bevoegdheden te geven, zoals instemmingsrechten.

Het voorstel moet nu nog uitgewerkt worden in nieuwe wetgeving. De studentenbond wil ook dat hier in ieder geval in komt te staan dat de opleidingscommissies instemmingsrecht krijgen op de delen van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) die specifiek over onderwijsinhoud gaan. Hierbij valt te denken aan de manier van toetsen, welke boeken worden gebruikt en hoeveel keuzeruimte er binnen de opleiding is. 

© Nationale Onderwijsgids