Normal_geld_munten

Verschillende partijen hebben gereageerd op het onkostenoverzicht van universiteitsbestuurders dat RTL Nieuws bekend heeft gemaakt. De D66 wijst op de mogelijkheid voor studenten en personeel om via hun instemmingsrecht bij de begroting een stokje te steken voor dit soort hoge uitgaven. Kamerlid Michel Rog van CDA vindt dat de besteding van publiek geld zorgvuldig plaats moet vinden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

“Het is excessief om honderdduizenden euro's uit te geven aan dienstauto's. Als de bestuurders van deze universiteiten zich meer aan hun eigen regels houden en bijvoorbeeld meer met het openbaar vervoer reizen, kan de universiteit een paar extra docenten aannemen”, zegt Kamerlid Paul van Meenen van D66. Kamerlid Michel Rog benadrukt dat universiteitsbesturen in hun declaratiegedrag soberheid en zorgvuldigheid in acht moeten nemen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft geschokt gereageerd op het onkostenoverzicht van de universiteitsbestuurders. De studentenbond benadrukt dat juist in tijden van bezuinigingen in het onderwijs het onacceptabel is dat bestuurders geld dat bedoeld is voor onderwijs uitgeven aan luxeproducten.

“De enorme uitgaven aan luxe staan in schril contrast tot de schulden die studenten vanaf komend jaar opbouwen dankzij het leenstelsel. Het is essentieel dat het geld dat straks door het afschaffen van de basisbeurs vrijkomt bij het onderwijs terechtkomt en niet bij de auto met chauffeurs van de bestuurders”, zegt Tom Hoven, voorzitter van de LSVb. Veel van de declaraties gedaan door de bestuurders zijn niet terug te vinden in de jaarverslagen van de universiteiten. Hierdoor komen veel van deze exorbitante declaraties nu pas bovendrijven. De LSVb pleit daarom voor een uitgebreid onderzoek van de Onderwijsinspectie.

© Nationale Onderwijsgids