Normal_universiteitvannederlandjpg

Coöperatie DELA wordt sponsor van de Universiteit van Nederland om zo wetenschap en kennis voor iedereen toegankelijk te maken. De compacte colleges van de meest inspirerende hoogleraren van Nederland worden in Amsterdam gegeven en zijn daarna online te volgen. Dit meldt Coöperatie DELA.

Edward van Wingerden, manager coöperatie en innovatie bij DELA: "Hoewel de samenwerking met de Universiteit van Nederland wellicht niet voor de hand ligt, past het goed bij ons gedachtegoed 'Wat je meegeeft, is wat je straks achterlaat'. Daarmee willen we mensen inspireren om door te geven wat van waarde is in het leven. Dat geldt ook voor kennis en wetenschap. De Universiteit van Nederland biedt de hoogleraren een platform om op een nieuwe, laagdrempelige manier hun liefde voor het vak mee te geven aan jonge generaties."

De Universiteit van Nederland is een initiatief van onder meer Alexander Klöpping: "Het begon ooit als een experiment: een TV programma, maar dan op YouTube en Facebook, waarin de beste hoogleraren van Nederland videocolleges van 15 minuten geven. Elke werkdag. Elke hoogleraar met een eigen vakgebied. Van nanotechnologie tot geesteswetenschappen en van literatuurwetenschappen tot kwantumfysica. Samen met DELA willen we vier bijzondere thema's uitwerken die passen bij het gedachtegoed."

De Universiteit van Nederland heeft al meer dan 250 verschillende colleges gegeven. De opnames van de colleges vinden plaats in Club AIR in Amsterdam. Ze worden goed bezocht door voornamelijk jonge mensen die op hun vrije avond in lange rijen komen opdagen voor hoorcolleges van een gepassioneerde hoogleraar. En met meer dan vier miljoen views op YouTube en meer dan tien miljoen in totaal zijn de colleges van de Universiteit van Nederland een hit.

De beste hoogleraren van Nederland geven gratis colleges op internet, bij de Universiteit van Nederland. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar. De Universiteit is in 2012 opgericht door Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn. 

© Nationale Onderwijsgids