Normal_erasmus_mc_hoofdingang

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs verklaarde gister dat de vrijstelling van twee moslimstudentes op onjuiste gronden geweigerd is door het Erasmus MC Rotterdam. De twee studentes geneeskunde wilden uit geloofsovertuiging niet deelnemen aan het onderdeel waarbij ze aangeraakt zouden worden door een mannelijke medestudent. De opleidingsdirecteur van de Faculteit Geneeskunde had de vrijstelling op het onderdeel geweigerd. Volgens het college had de examencommissie van het Erasmus MC over de kwestie moeten oordelen. Dit meldt de Volkskrant.

De opleidingsdirecteur had de vrijstelling geweigerd, omdat het ondergaan van een lichamelijk onderzoek als essentieel voor de opleiding wordt beschouwd. “Door het lichamelijk onderzoek te ondergaan leert de student welke gevoeligheden dit met zich meebrengt en hoe een arts dit met respect en zorg kan uitvoeren”, aldus het Erasmus. Voor de opleiding geneeskunde in Rotterdam moet iedere student bij het praktijkvak door een man en een vrouw worden onderzocht.

De studentes waren het niet eens met de weigering van de vrijstelling en stapten naar de examencommissie van het Erasmus MC. Deze commissie stapte naar het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. Het college verklaarde gister het besluit van de opleidingsdirecteur ongegrond. De examencommissie moet de zaak alsnog in behandeling nemen en daarbij inhoudelijk ingaan op de door de studentes genoemde grondrechten. Bij de weigering deden de studenten een beroep op de vrijheid van de godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam, zoals vastgelegd in de grondwet.

“De studentes hebben van meet af aan aangegeven het vak graag te willen volgen en ook mannelijke studenten aan te zullen raken. Ze hebben aangeven dat ze in hun verdere carrière nooit een onderscheid zullen maken tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. Zij willen alleen niet aangeraakt worden door een man”, zegt hun advocaat. Een woordvoerster van het Erasmus MC heeft laten weten dat de examencommissie met de zaak aan de slag gaat. 

© Nationale Onderwijsgids