Normal_normal_maagdenhuis__uva__universiteit_van_amsterdam__protest

De maandenlange bezetting van het Maagdenhuis door studenten heeft de Universiteit van Amsterdam (UvA) 460 duizend euro gekost. Dit bedrag komt voort uit kosten voor reparaties, extra beveiliging en schoonmaak, zegt het hoofd van de facilitaire dienst van de universiteit. Voor dat geld had de universiteit een jaar lang bijna zes fulltime docenten in dienst kunnen nemen, zo meldt het universiteitsblad Folia.

De extra beveiliging die de UvA heeft ingezet heeft zo'n 230 duizend euro gekost. Vanaf 25 februari rekent de universiteit 45 bezettingsdagen waarbij er drie tot vier beveiligers continu in het Maagdenhuis aanwezig waren. Daarnaast heeft de universiteit extra personeel ingezet van de facilitaire dienst en ict-afdeling. De extra uren die deze mensen hebben moeten maken leidden tot een kostenpost van 36 duizend euro.

De bezetting maakte ook extra kosten voor reparatie en schoonmaak noodzakelijk. Een bedrag dat neerkomt op 108 duizend euro. “Bij het schoonmaken van het Maagdenhuis moet je denken aan het afvoeren van rotzooi en afval en het diep reinigen van de kelder tot en met de hoogste etage”, zegt Harold Swartjes, hoofd facilitaire dienst. “Denk aan stickers op de ramen, graffiti op de muren, vetvlekken op de grond. Daar komt nog bouw- en schilderwerk overheen, bijvoorbeeld deuren die zwaar beschadigd zijn en muren die worden overgeschilderd nadat het graffiti is verwijderd”. Het is nog niet bekend in hoeverre de verzekering deze kosten dekt.

Naar verwachting zullen in de loop van volgende week weer mensen aan het werk kunnen in het Maagdenhuis. Volgens Swartjes neemt de universiteit geen maatregelen om een nieuwe bezetting te voorkomen. “De UvA is een instelling voor onderwijs en onderzoek. Mensen moeten vrij in en uit kunnen lopen. We willen de toegankelijkheid houden zoals zij is, het is geen bankgebouw”.

© Nationale Onderwijsgids