Normal_schrijven_studie_studenten

De universiteiten willen zelf hun opleidingen keuren, maar de hogescholen zijn het hier niet mee eens. De universiteitenvereniging VSNU pleit voor een uitgebreide instellingsaccreditatie: universiteiten die hiervoor slagen kunnen de kwaliteit van hun eigen opleidingen zelf in de gaten houden. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs moet de knoop doorhakken. Dit meldt Hoger Onderwijs.

De VSNU geeft aan genoeg te hebben van de tijdrovende opleidingsaccreditaties. Hierin geven experts, na gesprekken en na bestudering van afstudeerwerken, hun mening over de kwaliteit van het onderwijs. Vervolgens besluit de onderwijskeurmeester NVAO of de opleiding goed genoeg is. De VSNU is de enige organisatie die pleit voor een instellingsaccreditatie. Andere organisaties zouden hier wel mee willen experimenteren, maar alleen als het experiment beperkt blijft.

De afgelopen jaren konden hogescholen en universiteiten al meedoen aan een zogeheten instellingstoets kwaliteitszorg. Wie voor deze toets slaagt, krijgt minder uitgebreide opleidingskeuringen. Dit bleek geen garantie voor succes: instellingen die geslaagd waren voor de toets zouden soms niet door hebben gehad dat het onderwijs aan sommige opleidingen niet goed was. Zo zouden sommige opleidingen geesteswetenschappen niet goed zijn geweest bij universiteiten die hun 'interne kwaliteitszorg' op orde zouden hebben. 

© Nationale Onderwijsgids