Logo_tilburg_university_logo

Met de nieuwe onderwijsaanpak wordt het onderwijs kleinschaliger in Tilburg University. Studenten zijn geen nummer, ook niet in grote opleidingen. Ze werken in een kleine vaste groep en docenten kennen hen. Tijdens hun opleiding vullen ze hun e-portfolio met hoogwaardige kennis en verworven 21st century skills. Ze komen hiermee goed voorbereid op de arbeidsmarkt. De keuzevrijheid krijgt vorm door in elke opleiding de mogelijkheid te bieden een buitenland ervaring van een half jaar, kennis van een andere dan de gekozen discipline, of een stage-ervaring op te doen. Dit meldt Tilburg University.

Door commercialisering van onderwijs en focus op onderzoeksprestaties is de waardering voor onderwijs de laatste jaren achtergebleven. Tilburg University wil het belang van onderwijs weer voorop stellen. In het nieuwe profiel streeft de universiteit ernaar Tilburgse studenten een brede en kwalitatief hoogwaardige academische kennisbasis te laten verwerven. Studenten ontwikkelen zich tot zelfstandige onafhankelijke denkers, hebben een hoog kennisniveau van hun vakgebied en zijn goed uitgerust om te werken aan complexe problemen in een internationale omgeving.

Van de studenten wordt betrokkenheid en een actieve inbreng in het onderwijs verwacht. Door de nieuwe onderwijsaanpak van de universiteit, maken de Tilburgse studenten deel uit van een kleine groep waarin zij gedurende de hele opleiding begeleid worden door een vast opleidingsteam. Voortaan volgen de studenten op de universiteit keurslijf-vrij onderwijs; er wordt niet uitgegaan van een vast format van dertien hoorcolleges, maar van flexibele onderwijsmodulen. Ook kunnen de studenten in een semester kiezen voor: een minor in het buitenland (internationaal-accent) een minor aan één van de andere faculteiten of andere universiteit (multidisciplinair-accent) of het volgen van een stage (werkveld-accent). Door de nieuwe onderwijsaanpak wil de universiteit de studenten beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.

© Nationale Onderwijsgids