Normal_vrije_universiteit_amsterdam_2_vu_vermelden_fotografie_studio_vu__

Vandaag zou aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam een bijeenkomst van de Studenten voor  Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) plaatsvinden. Nadat er ophef ontstond over anti-Joodse uitspraken op de Facebook-pagina van de organisatie, heeft het College van Bestuur van de universiteit besloten de bijeenkomst geen ruimte te bieden. Dit meldt de Telegraaf.

Vandaag zou een debat plaatsvinden van de SRP in het hoofdgebouw van de VU met sprekers als Anja Meulenbelt, Ronnie Barkan en Abulkasim al-Jaberi. Ruim 160 belangstellenden hadden zich al opgegeven voor het evenement. Vorige week maandag ontstond echter ophef toen op de Facebook-pagina van SRP leuzen als “Free Palestine! VU Joden-vrij” verschenen. De SRP heeft officieel afstand genomen van de uitingen maar pas een week later.

“Wij willen dat de VU Israël academisch boycot. Dit doen wij namens een groep van mensen van verschillende afkomst, religie en geslacht. We verwijderen en nemen afstand van alle antisemitische en racistische comments”, liet de SRP gistermiddag weten in een officiële verklaring. De VU wil echter geen risico nemen.

De slogan 'Free Palestine! VU Israël vrij' van de groep werd in reacties op Facebook veranderd in 'Joden-vrij'. “Dat leverde extreem veel verontwaardigde reacties op, zeer begrijpelijk”, zegt een woordvoerder van de VU. “Daarom hebben we besloten de ruimte niet meer beschikbaar te stellen aan de SRP. Teveel studenten hebben aangegeven zich niet meer veilig te voelen. Er moet ruimte zijn voor het bespreken van controversiële onderwerpen maar er is bij ons geen plek voor antisemitisme”, aldus de woordvoerder.

© Nationale Onderwijsgids