Normal_universiteit_van_amsterdam_uva

Morgen viert de Universiteit van Amsterdam (UvA) haar 382ste Dies natalis. Studenten grijpen de viering van de geboortedag aan om te protesteren tegen de geplande bezuinigingen bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. De studenten, die zich de Humanities Rally noemen, organiseren een rouwoptocht voor de studies die dreigen te verdwijnen. Dit meldt het Parool.

“Het is morgen de Dies Natalis van de universiteit, de geboortedag van de voorloper van de UvA, en dat wordt door de universiteit gevierd. Maar de grondleggers van de UvA, Atheneum Illustre, gaven les aan de studies van de geesteswetenschappen. Daarom vinden wij het ironisch dat deze dag gevierd wordt, terwijl deze studies bedreigd worden”, zegt initiatiefnemer van de stille tocht actie, Jarmo Berkhout.

De Humanities Rally die tegen de bezuinigingsplannen van de universiteit protesteert, roept alle studenten op om mee te lopen in de optocht. Deze vertrekt om 13.45 vanaf het Binnengasthuisterrein naar de Lutherse kerk, waar de officiële viering van de Dies Natalis plaatsvindt. De studenten zullen hier een 'plechtigheid' houden met toespraken.

Volgende week heeft de protestgroep een gesprek met het College van Bestuur. Het gesprek is openbaar. “Omdat we het College van Bestuur tot de orde willen roepen over hun plannen”, legt Berkhout uit. Vanmiddag vindt er eerst een voorbereidend gesprek plaats tussen beide partijen waarin de onderwerpen voor het openbare gesprek zullen worden vastgelegd.

© Nationale Onderwijsgids