Normal_brief_geld_vijftig
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Rotterdamse vakcollege Scheepvaart- en Transportcollege (STC) worden gekort op de rijksbijdrage omdat zij bovenmatige bestuursbeloning uitbetaald hebben. De Rijksuniversiteit Groningen betaalde 8212 euro 'ondoelmatig' en het vakcollege 5000 euro, aldus de Onderwijsinspectie. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond. 
 
De bovenmatige beloningen werden in 2012 uitbetaald. De Onderwijsinspectie rondde eerder dit jaar het onderzoek naar de beloningsuitgaven af, maar de rapporten bleven tot nu toe onopgemerkt, aldus de AOb. In het onderzoek ging de inspectie na of de bezoldiging van topfunctionarissen na 2010 is toegenomen en of deze uitkomt boven de norm van de Wet normering topinkomens (WNT). Deze wet was in 2012 in de maak, maar het kabinet handhaafde de bovengrens al voordat de wet uiteindelijk ingevoerd wet. Salarissen die boven de norm uitkwamen moesten bevroren worden en de stijgingen boven de norm werden ondoelmatig verklaard. 
 
In 2012 werd voorzitter Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen beloond met 233.560 euro. Dit bedrag ligt ruim 8000 euro boven de toenmalige norm. Bij het STC bedroeg de bezoldiging van voorzitter Erik Hietbrink 231.007 euro. De inspectie baseert de sanctie op de toegekende 'gratificatie bijzondere prestaties' van 55 duizend euro. Deze is 5000 hoger dan in 2010. In 2011 bedroeg de bonus nog zestig mille. De Onderwijsinspectie concludeerde vorig jaar ook dat de Rijksuniversiteit Groningen en het STC ondoelmatige bestuursbeloningen uit betaald hadden. De RUG werd destijds 12.000 euro gekort. De STC moest ruim 7000 euro inleveren. 
 
Momenteel lopen er nog vier onderzoeken naar bestuursbeloning in het primair en voortgezet onderwijs, aldus de onderwijsinspectie. Drie van deze zaken betreffen ook de beloningen die over 2013 uitbetaald zijn. 
 
© Nationale Onderwijsgids