Normal_college_docent_klas_lokaal

De Universiteit Utrecht vraagt studenten van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen hun laptops voortaan niet mee te nemen naar hoorcolleges. Het gaat om een proef in een poging de concentratie van de studenten tijdens de colleges te verbeteren. Volgens de universiteit raken studenten door hun laptop te snel in de verleiding andere dingen te doen dan opletten. Dit meldt Metronieuws.

In plaats van aantekeningen te maken, zitten studenten stiekem op Facebook tijdens de hoorcolleges en dat komt hun leerprestaties niet ten goede. “Studenten moeten zelf logische verbanden leggen tijdens een hoorcollege en dat kan alleen als je alles van de stof meekrijgt”, zegt docent Mirko Tobias Schäfer. Volgens de docent blijken uit wetenschappelijk onderzoek duidelijk de voordelen van schrijven met pen. Omdat studenten dan niet ondertussen ook andere dingen kunnen doen, letten ze beter op en hebben ze tijd om over de stof na te denken.

De Utrechtse opleiding is niet de eerste die het gebruik van laptops wil beperken. “Op enkele Amerikaanse universiteiten doen ze het ook al een tijdje zonder laptops”, vertelt Schäfer. De meeste studenten reageerden positief op het experiment. “Veel van onze studenten zeggen de lesstof nu veel beter te kunnen onthouden”.

© Nationale Onderwijsgids