Normal_geld1243

Per maand 18 euro terugbetalen voor elke 5000 euro die geleend is, dat is zoals het nieuwe leenstelsel eruit gaat zien, aldus de ambtenaar die op donderdag Kamerleden inlichtte over de achtergrond van het nieuwe systeem voor studiefinanciering. De gemiddelde studieschuld gaat gemiddeld 6000 tot 9000 euro omhoog, aldus het CPB. Dit meldt de Telegraaf. 

Het leenstelsel houdt in dat studenten voortaan de basisbeurs moeten gaan lenen. Op donderdag werden de Kamerleden bijgepraat over het nieuwe systeem voor studiefinanciering. Daaruit blijkt dat studenten voor elke 5000 euro die ze lenen, maandelijks 18 euro terug moeten betalen. Afgestudeerden mogen in het nieuwe stelsel namelijk 35 jaar lang doen over hun aflossing. Momenteel is dat nog 15 jaar. Daarnaast moeten de afstudeerders alleen hun lening afbetalen wanneer ze meer dan het minimumloon verdienen. Er mag sneller afbetaald worden, wanneer een lener daarvoor kiest, maar dat is vrijwillig. 
 
Bij de berekening van de opbrengsten van het nieuwe stelsel gaat de overheid er vanaf dat iedereen de maximale termijn van 35 jaar neemt om de studieschuld af te lossen. Dat is een behoedzaam uitgangspunt, zo stellen ambtenaren. Momenteel betalen de afgestudeerden hun lenen in gemiddeld 8 jaar terug in plaats van in 15 jaar. Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft berekend dat de gemiddelde studieschuld momenteel 15.000 euro is. Deze schuld wordt in het leenstelsel gemiddeld 6000 tot 9000 euro hoger. 
 
Het wetsvoorstel voor het leenstelsel is deze week naar de Tweede Kamer gestuurd door minister Jet Bussemaker van Onderwijs. Volgens planning moet de wijziging in september 2015 ingaan.
 
© Nationale Onderwijsgids