Andre Kuipers, Nederlands astronaut

Het kabinet investeert vanaf 2018 dertien miljoen euro extra per jaar in de Nederlandse ruimtevaartindustrie. Van dit geld moeten Nederlandse wetenschappers en ondernemers kunnen blijven profiteren van ontwikkelingen in de Europese ruimtevaart. Dat schrijft Minister Kamp van Economische Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse ruimtevaartsector omvat zo’n 80 kennisinstellingen en bedrijven met een jaarlijkse omzet van in totaal €140 miljoen euro. Het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) met 2500 hooggekwalificeerde werknemers, bevindt zich in Noordwijk.

Minister Kamp: 'Door te blijven investeren in Europese ruimtevaartprogramma’s kunnen ondernemers profiteren van kansen op de Europese markt. Dat is goed voor de werkgelegenheid en zorgt ook voor behoud en uitbreiding van technische kennis in Nederland.'

Met de extra investering kunnen Nederlandse bedrijven meedoen met bijvoorbeeld de bouw van minisatellieten en een waarschuwingssysteem voor zonnestormen en andere bedreigingen uit de ruimte. Met de extra investering blijft Nederland tussen de 90 en 100 miljoen per jaar investeren in de ruimtevaartsector.

© Nationale Onderwijsgids