Normal_womentospacecoinsfrontandbackgiovannibholaianpbusiness
Vandaag, tijdens de World Space Week van de Verenigde Naties introduceert Stichting Cosmic Girls™ een internationale liefdadigheidsinstelling en een competitie om meiden te inspireren om een carrière te volgen in ruimtevaart en Beta vakken. De missie van Cosmic Girls is: "Launching dreams in girls … and girls into space", door het creëren van een baanbrekend platform ter ondersteuning van vrouwelijke astronaut talenten. In juni 2023 was minder dan twaalf procent van de astronauten vrouw, slechts twaalf landen hadden een vrouwelijke vertegenwoordigster in de ruimtevaart. Deze cijfers tonen het belang van deze missie. Dit meldt Stichting Cosmic Girls.
Op de openingsdag van de VN World Space Week lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale Women to Space- munt, die is ontwikkeld in samenwerking met Cosmic Girls. Met deze uitgave willen Cosmic Girls en de Koninklijke Nederlandse Munt de genderverschillen in de ruimtevaart belichten.
 
"We moeten meer meisjes in zichzelf laten geloven, en grote dromen te hebben zoals de ruimte ingaan. Wij bieden de vaardigheden, kansen, trainingen en internationaal netwerk aan, om hun dromen waar te maken. We hebben ook internationale samenwerking met reeds bestaande ruimtevaart opleidingen en gaan technische programma’s aanmoedigen. Dat is waar Cosmic Girls voor staat", zegt oprichtster Dr. Ir. Mindy Howard.

Astronauttalent

Stichting Cosmic Girls, in het bezit van een Nederlandse ANBI-status, zet zich in voor bieden van wereldklasse astronautentraining, technisch-onderwijs en levensvaardigheden, aan meisjes over de hele wereld via het gewaardeerde wereldwijde partnerprogramma’s op de zes continenten.

Ruimtevlucht

In de komende maanden lanceert Cosmic Girls de ‘zes meisjes, zes continenten competitie’ voor meisjes van veertien tot negentien jaar. Alle deelnemers krijgen toegang tot partnerprogramma’s over de hele wereld, met technische trainingen en om belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen. Daarna selecteren juryleden zes finalisten (één per continent) die een uitgebreide, commerciële astronautentraining krijgen, inclusief parabolische vluchten, mentale paraatheid en centrifugetraining.
 
Eén winnaar uit de zes finalisten zal een een sub orbitale ruimtevlucht krijgen. "Stel je een meisje uit de sloppenwijken voor, zonder enkel vooruitzicht in haar leven en ze doet mee aan deze wedstrijd- en wint. De impact op haar en haar familie, op haar gemeenschap en land is een boodschap van hoop en mogelijkheden die Cosmic Girls haar en de mensen om haar heen biedt", zegt directeur Mindy Howard. Het gehele traject wordt vastgelegd in een documentaire.
 
Het Cosmic Girls astronautentrainingsprogramma is afgankelijk van vrijgevigheid van donateurs. Bedrijfspartners en sponsors die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van deze missie worden aangemoedigd om contact op te nemen met de Stichting Cosmic Girls voor sponsormogelijkheden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Afbeelding: Cosmic Girls