Logo_um

(Novum) - De Universiteit Maastricht heeft de labradors waarmee dierproeven zouden worden gedaan ter beschikking gesteld voor adoptie. Dat meldt de onderwijsinstelling maandag. De dieren zullen niet meer voor onderzoeksdoeleinden worden gebruikt. "Er verblijven op dit moment geen honden in de Centrale Proefdier Voorziening (CPV)", klinkt het in een verklaring.

Acht honden verbleven tot zaterdag in het laboratorium. De labradors zijn overgedragen aan een organisatie die de dieren gaat herplaatsen bij adoptiegezinnen. De universiteit heeft de proef opgeschort en kan op dit moment geen uitspraak doen over hervatting.

Het besluit de proef te staken werd begin vorige week genomen na protest van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Die stelde dat 39 labradors op de nominatie stonden voor 'pijnlijke experimenten'. Het was de bedoeling dat de labradors werden ingezet voor een wetenschappelijk onderzoek naar pacemakers.

ADC liet vorige week al weten dat opschorting voor hen niet genoeg is. "Volledige stopzetting is het enige dat telt." De coalitie gaat daarom maandagmiddag demonstreren voor het laboratorium van de universiteit.