Normal_images

Het nieuwe sociale leenstelsel biedt studenten de mogelijkheid om een huis aan te schaffen met het geld van hun studielening in plaats van met een relatief duurbetaalde hypotheek. Een financieel adviseur vertelde donderdag tegen RTL Nieuws dat dit ruim 10.000 euro voordeel oplevert. De oppositiepartijen CDA en PVV hebben bezorgd gereageerd op het nieuws. Dit meldt de Telegraaf. 

Volgens RTL is het mogelijk voor studenten om het sociale leenstelsel te gebruiken bij de aankoop van een huis; de studenten kunnen het maximale bedrag lenen en hoeven hun studieschuld minder snel terug te betalen. Doordat de rente op studieleningen veel lager is dan de hypotheekrente kan deze constructie uiterst voordelig zijn. 

De oppositiepartijen CDA en PVV hebben om opheldering gevraagd van het kabinet. “De overheid staat garant voor deze studieleningen. We lopen het risico dat als veel studenten van deze constructie gebruik gaan maken, het geld niet terugkomt. Dan draait de belastingbetaler er voor op, ” aldus Michiel Rog (CDA).
 
© Nationale Onderwijsgids