Erasmus Universiteit Rotterdam

Het versterken van de internationale impact en relevantie door het intensiveren van samenwerking. Dat staat centraal in het nieuwe strategisch plan van de Erasmus Universiteit Rotterdam met de titel Impact & Relevance. Nog meer dan nu zoekt de universiteit tot en met 2018 de weg van de samenwerking, noodzakelijk om een topuniversiteit te zijn die bijdraagt aan de kwaliteit van de samenleving. 

Met het nieuwe strategisch plan gaat de universiteit in op de uitdagingen van de toekomst, zoals toenemende wereldwijde concurrentie en onderzoeksfinanciering die steeds meer uit Brussel komt. 
In 2018 wil de Erasmus Universiteit nog meer een internationaal gedreven, grensverleggende universiteit zijn die bijdraagt aan de kwaliteit van de samenleving. Als het gaat om onderzoeksimpact en onderwijskwaliteit verstevigt  de universiteit haar positie in de Europese top, zo luidt de doelstelling in Impact & Relevance. 

Voor het bereiken van die ambitie zijn intensieve verbindingen nodig: tussen wetenschappers, onderzoeksdisciplines, studenten, tussen universiteit en samenleving en met andere universiteiten.  Binnen Nederland wordt de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus, gericht op acht LDE-centers en Medical Delta, verder versterkt. Maar meer dan ooit is de blik van de Erasmus Universiteit internationaal gericht met een stevige verankering in Rotterdam. Dat betekent onder andere het aantrekken van meer buitenlandse studenten en wetenschappers en meer Engelstalig, multidisciplinair onderwijs.
 
Groei masteronderwijs
Op het gebied van onderwijs zet de Erasmus Universiteit verder vooral in op groei van het masteronderwijs. Gestreefd  wordt naar vijf nieuwe masters. Ook het verder verhogen van de onderwijskwaliteit en excellentietrajecten staan hoog op de agenda. De Erasmus Universiteit investeert daarnaast in ICT om het bestaande onderwijs op de campus te moderniseren. Denk daarbij aan online colleges en blended learning: een mix van online en offline onderwijs.  
De universiteit kiest bovendien voor een nog betere aansluiting van studenten op de arbeidsmarkt, voor een optimale start van de carrière. Daarom wordt er geïnvesteerd in career services. 
 
Toponderzoeksgroepen
Op het gebied van onderzoek blijft hoogwaardig onderzoek het credo, waarbij de Erasmus Universiteit zich richt op strategische allianties, het ontwikkelen van jong talent en valorisatie, gecombineerd met maatschappelijke zichtbaarheid en invloed. Er wordt onder meer ingezet op samenwerking tussen disciplines, om zo beter in te kunnen spelen op wetenschappelijke uitdagingen en maatschappelijke vraagstukken. Valorisatie, zowel economisch als maatschappelijk, wordt verbeterd, onder meer via het nieuwe Erasmus Centre for Valorisation (ECV).
 

Lees hier (PDF) het gehele strategisch plan 2014/2018.