Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen

(Novum) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat na tien jaar weer in de top honderd van beste onderzoeksuniversiteiten, de Academic Ranking of World Universities ofwel Shanghai-ranking. De Universiteit Utrecht blijft hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de jaarlijkse lijst. Ook de Universiteit Leiden staat in de top honderd.

De Groningse universiteit staat op plek 92 in de nieuwe editie van de lijst, die donderdag verscheen. "We hebben de laatste jaren een beleid gevoerd wat sterk gericht is op het publiceren in bladen als Nature of Science, dat betaalt zich nu uit", zegt een woordvoerder van de universiteit.

Met een 52e plaats is de Universiteit Utrecht nog steeds de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit. Sinds de eerste publicatie van de ranking in 2003 is de universiteit wel twaalf plaatsen gezakt. De universiteit Leiden staat met een 74e plek ook in de top honderd.

Met zeventien noteringen bij de eerste twintig voert de Verenigde Staten de Shanghai-lijst aan. Harvard is ook dit jaar de beste onderzoeksuniversiteit van de wereld, gevolgd door Stanford en de University of California. Cambridge staat op plek vijf en is daarmee de hoogst genoteerde Europese universiteit.

De Shanghai-ranking keurt jaarlijks meer dan duizend universiteiten op hun onderzoeksprestaties, waarbij rekening wordt gehouden met de omvang van de universiteit. De beste vijfhonderd universiteiten worden jaarlijks genoemd in een ranglijst.