Frans van Vught, prestatieafspraken, numerus fixus

DEN HAAG - Hoewel de numerus fixus niet is bedoeld om studenten te kunnen selecteren en zo de doelstelling van het aantal geslaagde studenten te behalen, wordt dit in de praktijk wel bereikt. Keurmeester Frans van Vught kan hier in principe achter staan, maar vindt wel dat er in zo'n geval vanuit de onderwijsinstelling iets tegenover moet staan. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Enkele weken geleden bleken steeds meer instellingen voor hoger onderwijs de numerus fixus in te stellen, zelfs als zij ruim voldoende plaats hebben voor studenten. Met de numerus fixus hebben zij de mogelijkheid studenten te selecteren. Voor de zwakke, ongemotiveerde student blijkt dit in sommige gevallen al een probaat afschrikmiddel.

De numerus fixus is echter bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs bij grote studies te waarborgen. Minister Jet Bussemaker (PvdA) waarschuwde eerder al dat de maatregel niet mag worden gebruikt "als sluiproute om selectie aan de poort te kunnen toepassen."

Van Vught heeft de leiding over de commissie die bij onderwijsinstellingen zal kijken of zij voldoen aan de prestatieafspraken (voor het percentage afgestudeerden). Hij vindt dat het gebruik van selectie door deze instellingen wel moet kunnen, aangezien het in het buitenland ook gebeurd en Nederland hier niet op achter moet lopen, maar dat de instellingen daar dan wel iets tegenover moeten stellen. Daarnaast moet ervoor gewaakt worden dat het niet door teveel instellingen wordt ingevoerd, want dat kan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar brengen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem