Onderzoek, Grafeenonderzoek, Hersenonderzoek

AMSTERDAM - Wetenschappelijke onderzoek waarin de werking van de hersenen nagebootst wordt met een supercomputer en een onderzoek naar het koolstofmolecuul grafeen kunnen beiden rekenen op een subsidie van 500 miljoen euro vanuit de Europese Unie. Dat meldt het ANP.

Het is voor het eerst dat een bedrag van die omvang is vrijgemaakt voor onderzoek. Van de landen die aan het onderzoek deelnemen wordt daarom ook verwacht dat zij eenzelfde investering doen in het onderzoek.

Een groot aantal instituten zal zich dankzij de investering de komende tien jaar bezig kunnen houden met onderzoek naar een van deze twee onderwerpen. Grafeen is een plat koolstofmolecuul met bijzondere elektronische en geleidende eigenschappen, dat door Nobelprijswinnaars André Geim en Kostya Novoselov werd ontdekt. Met de subsidie zullen verschillende teams van wetenschappers zich bezighouden met onderzoek naar grafeen en kijken naar eventuele toepassingen ervan.

Voor het hersenonderzoek, onder de naam 'Human Brain', zal met behulp van een supercomputer een model worden gemaakt van de menselijke hersenen. Met behulp van dit model moet het mogelijk worden de invloed van ziektes en medicatie op het brein na te bootsen. 

Met de onderzoeksprojecten moet Europa concurrerend blijven en haar ambitieniveau laten zien. Ook Nederland is bij de projecten betrokken. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft een aandeel in beide onderzoeken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem