Ratan Tata

AMSTERDAM - Het eredoctoraat dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) aan de Indiase multimiljardair Ratan Tata wil geven, is niet bij alle medewerkers van de universiteit in goede aarde gevallen. Dat meldt de Volkskrant.

Ratan Tata was tot 2012 het hoofd van de Tata Group, een consortium van bedrijven in veel verschillende sectoren. De Tata Group is omstreden, omdat zij grote stukken leefbaar grondgebied in bezit heeft genomen voor mijnbouw en omdat ze op veel gebieden een monopoliepositie in de Indiase markt heeft ingenomen.

Het eredoctoraat zal aan Tata worden toegekend vanwege talrijke onderzoeksactiviteiten, uitgereikte beurzen en opgerichte publieke instellingen als scholen en ziekenhuizen door zijn concern. 

Dr. Sruti Bala, assistant professor bij de Amsterdam Centre for Globalisation Studies, heeft een protestbrief tegen de uitreiking opgesteld en deze is ondertekend door 20 medewerkers van de universiteit. Volgens hen wordt de geloofwaardigheid van de universiteit beschadigt als zij academische eer bewijst "aan het soort kapitalistische bedrijfspolitiek waar Tata voor staat".

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem