Universiteit Maastricht moet groeien

MAASTRICHT - Om te voorkomen dat de Universiteit Maastricht een kleine universiteit blijft, wil de nieuwe rector Luc Soete het aandeel buitenlandse studenten uit laten groeien naar 75 procent van het totaal. Op die manier moet het aantal studenten aan de universiteit van zo'n 15.000 nu omhoog gebracht worden tot 25.000.

Dat is één van de mogelijkheden voor groei die de nieuwe rector noemt in een gesprek met universiteitsblad De Observant. Hij benadrukte daarbij wel dat het geen officieel standpunt van het college van bestuur betreft, maar dat hij het wel met decanen heeft besproken.

"De groei moet vooral van buitenlandse studenten komen. Het huidige adagium om de helft Nederlandse studenten te hebben om Den Haag en de belastingbetaler niet te provoceren moet op de helling", aldus Soete.

Huisvesting moet volgens Soete geen probleem zijn, omdat er genoeg leegstand is in Maastricht, in de vorm van bijna lege kloosters en kantoorgebouwen. Ook voor de belastingbetaler moet het geen probleem opleveren, zolang het lukt om een deel van de buitenlandse studenten in Nederland aan een baan te helpen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem

Via Maastricht Dichtbij