Rijksuniversiteit Groningen

GRONINGEN - Volgens Dries Faems, hoogleraar Innovatie en Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, moeten de Nederlandse topsectoren anders georganiseerd worden. Dat stelt Faems in zijn inaugurele rede op dinsdag 30 oktober.

Het topsectorenbeleid is een idee van de overheid en is bedoeld om de sectoren waar Nederland in uitblinkt nog sterker te maken door het stimuleren van de samenwerking tussen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen. Er bestaat echter veel kritiek op het beleid vanuit de wetenschap en het bedrijfsleven. Het zou teveel op exploitieve innovatie gericht zijn en daardoor te weinig ruimte bieden aan exploratieve innovatie.

De samenwerking leidt in de praktijk echter vooral tot een enorme hoeveelheid bureaucratie. Daarnaast is voor exploratieve innovatie samenwerking geen noodzakelijke vereiste. "Sommige bedrijven of instellingen zijn ook op zichzelf prima in staat om nieuwe technologieën en producten te ontwikkelen", aldus Faems. Samenwerking moet volgens hem dus vooral niet verplicht worden gesteld.

Tenslotte is diversiteit een belangrijke voorwaarde voor innovatie. De zogenaamde 'topteams' van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de overheid en de universiteiten in de topsectoren, bestaan voornamelijk uit blanke mannen van middelbare leeftijd of hoge leeftijd, het 'old boys network'. "Hoog tijd dus, dat er ook vrouwen, allochtonen en jongeren aan het woord komen op het niveau waar de belangrijke beslissingen worden genomen."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem