Normal_universiteit_van_amsterdam_uva

AMSTERDAM – Het Britse onderzoeksbureau QS stelt jaarlijks een ranglijst samen met de beste universiteiten ter wereld. Dit jaar staan er liefst vier Nederlandse universiteiten in de top 100, zo meldt BN De Stem.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) bekleedt de hoogste positie op de ranglijst, een 62e plaats. Ten opzichte van vorig jaar is de universiteit een positie geklommen. De sterkste stijger is dit jaar de Universiteit Leiden: van plaats 88 naar plaats 75. De Universiteit Utrecht, die in augustus nog als beste Nederlandse research universiteit uit de bus kwam in de Academic Ranking of World Universities, een ranglijst van de Universiteit van Shanghai, neemt een 85e positie in. Nieuwkomer dit jaar in de Top 100 is de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) op de 99e plek.

Drie andere Nederlandse universiteiten kloppen aan de deur. De TU Delft vinden we terug op plaats 103, de Universiteit Maastricht (UM) op plaats 107 en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op de 109e plaats.

In deze ranglijst laat het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de VS de universiteiten van Cambridge en Oxford achter zich. De ranglijst wordt onder andere samengesteld op basis van de mening van academici en studenten. Ook wordt er gekeken naar het aantal keren dat onderzoeken van bepaalde universiteiten geciteerd worden door andere wetenschappers.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen