Normal_fietsen_schoolplein

TILBURG – Uit een onderzoek van misdaadeconoom Ben Vollaard, verbonden aan de Tilburg University, blijkt dat buitenlandse studenten in Nederland zich beter tegen fietsdiefstal weren dan hun Nederlandse studiegenoten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat Nederlandse studenten veel minder bezorgd zijn over dit risico omdat ze vooral afgaan op hun eigen ervaring met fietsdiefstal. In hun ervaring is de laatste keer dat hun fiets is gestolen vaak jaren geleden. Het meest zorgeloos zijn de Nederlandse studenten die niet zijn verhuisd voor hun studie.

Buitenlandse studenten zijn veel resoluter in het vastmaken van de fiets aan de ‘vaste wereld’, zoals een lantaarnpaal of boom. De fietsdiefstalkans ligt 15 procent lager onder buitenlandse studenten met een fiets dan onder Nederlandse studenten met een fiets.

Het onderzoek houdt bij de vergelijking tussen Nederlandse en buitenlandse studenten rekening met het type fiets – buitenlandse studenten hebben mogelijkerwijs relatief vaak een nieuwe, waardevolle fiets – en de mate van gebruik van de fiets – buitenlandse studenten zijn wellicht relatief weinig intensieve fietsgebruikers. De ondervraagde studenten zijn ongeveer even oud en volgen dezelfde studie in dezelfde stad.

Voor het onderzoek is eerder dit jaar een enquête afgenomen onder 155 bachelor Economie studenten van Tilburg University. Vier van de vijf ondervraagde studenten waren eerstejaars. Van de studenten met een fiets kwam bijna een derde uit het buitenland.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen