Normal_academy_building

RIJSWIJK – Vandaag wordt het academisch jaar op 13 Nederlandse universiteiten geopend, zo meldt de Telegraaf. In de openingsspeeches en lezingen worden dit jaar regelmatig de onderwerpen internationalisering en de onderwijstoekomst aangesneden.

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam zal prins Constantijn deze middag een lezing geven over internationalisering en Europa. Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) zal burgemeester Eberhard van der Laan spreken over de internationale positie van de stad. Studenten van de TU Delft worden vandaag te woord gestaan door Europees Commissaris Neelie Kroes. Zij zal haar publiek onderhouden met een lezing over de snelle veranderingen in het dagelijks leven die ICT-ontwikkelingen teweeg brengen.

Op andere universiteiten wordt de aandacht op de toekomst gericht. Dit jaar zal de TU Eindhoven een nieuw onderwijssysteem in gebruik nemen en op de Universiteit Maastricht zal onderwijsexpert Frans van Vught de noodzaak tot discussie over het huidige onderwijssysteem verkondigen.

Alleen op de Universiteit Twente blijft het vandaag rustig. Daar wordt het academisch jaar pas op vrijdag geopend.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen