Normal_studenten_vrouwen_techniek_beta

DEN HAAG – Uit een analyse van de aanmeldingscijfers van Studielink, een online inschrijfwizard waarmee (aankomende) studenten zich kunnen inschrijven of herinschrijven voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit, blijkt dat het aantal aanmeldingen voor een universitaire opleiding twee procent lager ligt dan vorig jaar rond deze periode, zo meldt het Nederlands Dagblad.

Onlangs berichtte de HBO-raad nog dat het aantal aanmeldingen voor een hbo-opleiding juist met 3,3 procent was gestegen.

Niet alle Nederlandse universiteiten hebben te maken met tegenvallende belangstelling. Bij de Universiteit Maastricht hebben zich tot dusver maar liefst veertig procent meer studenten zich aangemeld vergeleken met vorig jaar. Ook Wageningen UR en de Universiteit Leiden gaat het voor de wind. Op beide universiteiten was sprake van een groeipercentage van respectievelijk 10 en acht procent.

Aan de andere kant van het spectrum is er een aantal universiteiten dat flink inlevert op het aantal aanmeldingen. Met name de twee Amsterdamse universiteiten kampen met terugval. De Vrije Universiteit (VU) ziet het aantal aanmeldingen teruglopen met veertien procent en bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) is sprake van een terugval van 13 procent.

De aanmeldingsaantallen van Studielink zijn gewogen cijfers, wat betekent dat de mogelijkheid wordt opengehouden dat studenten zich uit voorzorg voor meerdere studies inschrijven. Uiteindelijk zullen ze maar een opleiding gaan volgen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen