Normal_chirurgen_operatie

UTRECHT – Het aantal personen dat zijn of haar lichaam beschikbaar stelt aan de wetenschap is de afgelopen jaren de pan uitgerezen, zo meldt BN De Stem. Dit heeft geleid tot een aannamestop bij nagenoeg alle anatomische instituten.

Ingrijpen was onvermijdelijk. Op bepaalde locaties in het land verdrievoudigde het aanbod binnen aanzienlijke tijd. De meeste instituten zagen zich genoodzaakt om voorlopig even geen lijken meer aan te nemen zodat de opslagruimte niet overvol zou raken en dat lichamen minder of niet langer geschikt zouden zijn voor onderzoek.

Uit een rondgang langs acht verschillende instituten, waaronder de medische faculteiten in Amsterdam (VU), Nijmegen, Utrecht, Groningen en Rotterdam,  blijkt dat er uiteenlopende redenen worden genoemd voor deze sterke toename. De toename wordt meestal toegeschreven aan de toegenomen bekendheid van de mogelijk om een lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Andere redenen zijn de vergrijzing en economische omstandigheden. Iemand die zijn of haar lichaam ter beschikking stelt aan de wetenschap betaalt namelijk geen begrafeniskosten.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen