Normal_universiteit_van_amsterdam_uva

AMSTERDAM – De TIN Theaterscriptieprijs 2012 is dit jaar tijdens de ITs Award Show van het ITs Festival toegekend aan studente theaterwetenschap Charlotte Gruber van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zo meldt Foliaweb. Haar masterscriptie Interactions: Performing Actual and Virtual Spaces as Stages of Inter-est leverden haar niet enkel eeuwige roem op, maar bovendien een geldbedrag van 500 euro.

Gruber besteedt in haar onderzoek aandacht aan de ruimte in theatervoorstellingen op locatie en de grote verscheidenheid daarvan. Ze doet dat aan de hand van verscheidene voorbeelden. In haar scriptie behandelt ze bovendien de interesse van theatermakers om steeds op andere locaties dan in de theaterzalen voorstellingen op te voeren.

De jury roemde de scriptie van Gruber om het overtuigende pleidooi dat de aantrekkingskracht van theater op locatie wordt veroorzaakt door het tegenwoordig zo herkenbare gevecht om het ‘eigendom’ van de publieke ruimte. “Ze maakt inzichtelijk en geloofwaardig dat de locatie een nieuwe publieke ruimte kan worden, waar de theatermaker “de regels” bepaalt.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen