Normal_professor

AMSTERDAM - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 94 vernieuwende wetenschappers een Vidi-financiering toegekend. Hiermee biedt NWO de talentvolle onderzoekers de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro. In totaal heeft de NWO 75 miljoen uitgetrokken voor grensverleggende wetenschap.

De Vidi-beurs is bestemd voor excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Vidi is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici.

NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. Het aanleveren van een paragraaf over kennisbenutting was tot nu toe niet verplicht, maar vanaf de ronde 2012 zal dat wel het geval zijn.

Vidi is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vici (voor zeer ervaren onderzoekers). Doel van de Vernieuwingsimpuls is innovatie in wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de universiteiten.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen