Normal_tu_delft_library

AMSTERDAM - Deze week schonk het theologenechtpaar Ferenc Postma, ‘honorary fellow’ van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam en dominee Margriet Gosker hun omvangrijke historische theologische collectie uit hun privébibliotheek aan de VU, zo meldt het Parool. Deze collectie omvat talloze uiterst zeldzame en unieke protestantse werken uit de 15e-18e eeuw. De verzameling betekent een grote verrijking voor het onderwijs en onderzoek aan de VU.

Wim Janse, decaan van de Faculteit der Godgeleerdheid en hoogleraar Kerkgeschiedenis, over de collectie: “De Postma-Gosker-bibliotheek zal de aantrekkingskracht van de VU als studiecentrum voor het internationale protestantisme aanzienlijk versterken. Jaarlijks beginnen drie à vier nieuwe promovendi daar aan hun onderzoek”.

Hongaarse collectie
De bibliotheek bevat ook veel titels uit en over Hongarije, waaronder academische geschriften en werken over de kerkgeschiedenis. Als buitengewoon hoogleraar, verbonden aan de Károli Gáspár Universiteit in Boedapest, doet Postma onderzoek naar de historische culturele en intellectuele betrekkingen tussen Hongarije en Nederland. Daarnaast is hij ‘honorary fellow’ van de Universiteitsbibliotheek VU en richt hij zich op het protestantse boek in relatie tot de geschiedenis van Hongarije.

Franeker collectie
De gedeelte van de collectie bestaat uit het zogeheten ‘Franeker (academisch) drukwerk’. Dat zijn honderden (oefen)disputaties en oraties, meestal gehouden aan de Universiteit van Franeker. In de 17e en 18e eeuw was deze universiteit een belangrijk theologisch opleidingscentrum in Europa waar vele honderden Hongaren op af kwamen om te studeren.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen