Normal_tu_delft

AMSTERDAM – Op dinsdag 19 juni onthulde het Human Power Team van de Technische Universiteit (TU) Delft en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam in de Rotterdamse haven de verbeterde recordfiets VeloX 2.

Vergeleken met zijn voorganger is de fiets beter gestroomlijnd en is de neus een stuk spitser. De fietser ziet de weg nu op een beeldscherm in plaats van door een ruit en de fietsbeweging is nu een langgerekte ellips.

Oud-wereldkampioenen en broers Jan en Theo Bos demonstreerden de snelheid van de fiets met een vriendschappelijke wedstrijd tussen elkaar: Jan Bos met de VeloX 2 en Theo Bos met een gewone racefiets. De Velox 2 heeft langer nodig om op snelheid te komen, maar haalt uiteindelijk een hogere snelheid dan een gewone racefiets.

Het publiek nam plaats op het punt waar Jan met de Velox 2 zijn broer Theo zou passeren. De Velox2 bleek eerder op snelheid dan verwacht en zoefde Jan al voorbij toen zijn broer Theo nog slechts in de verte te zien was. Het Human Power team wil met de VeloX 2 zowel het wereld uurrecord als het wereld snelheidsrecord voor door menskracht aangedreven voertuigen overtreffen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen