Normal_wetenschap_onderzoek_microscoop

GRONINGEN - De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft gisteren bekend gemaakt dat de Technische Universiteit (TU) Delft, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een gezamenlijke subsidie van 2,3 miljoen Euro ontvangen uit het programma Investeringen NWO-groot voor het bouwen van een innovatieve neutronenmicroscoop.

Onderzoekers kunnen met deze neutronenmicroscoop zeer nauwkeurig de positie en bewegingen van atomen en moleculen in materialen zien. Deze kennis kan onder meer gebruikt worden bij de ontwikkeling van high-tech materialen of van moleculen die medicijnen in het lichaam heel precies naar de juiste locatie vervoeren. De microscoop krijgt een plaats in het neutronenlaboratorium ISIS in Engeland, maar is beschikbaar voor alle Nederlandse materialenonderzoek.

De drie universiteiten werken de komende vijf jaar, samen met het neutronenlaboratorium ISIS vlakbij Oxford in Engeland, aan de ontwikkeling van deze nieuwe en unieke neutronenmicroscoop. De component die gaat zorgen voor de nauwkeurigheid van de microscoop – een onderdeel dat met grote precisie de ‘neutronenspin’ kan sturen – wordt ontwikkeld bij de nucleaire onderzoeksreactor van de TU Delft.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen