Normal_beloning_thumbs_up

EINDHOVEN – Op 7 juni zijn twee projecten van studenten van de Technische Universiteit (TU/e) beloond met de zogenaamde BRAINS-awards. Paul Helgers, Dirk Adriaanse en Rob Engels wonnen met hun idee voor een zogenaamd C-shirt de Publieksprijs. Rianne Dekker won met haar geïntegreerde daksysteem voor het opwekken van windenergie de Duurzaamheidprijs.

Tijdens de finaleavond in het Parktheater in Eindhoven moesten de inzenders hun ideeën presenteren aan het publiek en een jury. Een fragment uit de presentatie van Rob Engels: "Ons C-shirt is een dun ondershirt met daarin apparatuur die de lichaamsfuncties in de gaten houdt." Zo kunnen onder andere hartslag, bloeddruk en ademhaling worden gecontroleerd. "Op het moment dat er iets mis lijkt te gaan, wordt je gebeld en als je niet binnen een bepaalde tijd reageert, wordt de huisarts of ambulance opgeroepen." De ontwikkelaars van het C-shirt gingen met een prijs van 2500 euro naar huis.

Rianne Dekker vertelde over haar 'Integrated Roof Wind Energy System'. Dit windenergiesysteem kan op de dakconstructie van bestaande gebouwen worden geplaatst, waardoor het gebouw haar energie duurzaam kan opwekken. "Op dit moment richt ik me nog vooral op hoogbouw, maar in de toekomst moet het ook mogelijk zijn om dit in woonwijken toe te passen." Met de prijs van 5000 euro gaat ze het idee verder ontwikkelen.

De BRAINS Award is een wedstrijd voor alle studenten in Eindhoven, van mbo tot universiteit, gericht op vernieuwende, duurzame, creatieve en maatschappelijk relevante ideeën of producten. De jury let onder andere op de bruikbaarheid voor de inwoners van Eindhoven.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen