Amsterdamse leerlingen mogen weer tuinieren in de schooltuinen

Vanaf maandag 22 maart kunnen Amsterdamse kinderen weer met hun juf of meester naar de schooltuin. Om te leren van de natuur en even lekker buiten te zijn. Ook dit jaar mogen er kinderen in de tuin van het Rijksmuseum komen tuinieren. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Normaal start het schooltuinseizoen in januari met binnenlessen en volgen begin april de buitenlessen in de schooltuinen. Dit jaar gaat alles anders en gaan de kinderen extra vroeg naar buiten. Want binnen zitten, hebben ze al genoeg gedaan.
 

Elk jaar weer een mijlpaal

De start van de buitenlessen in de Amsterdamse schooltuinen is elk jaar weer een belangrijke mijlpaal in het schooltuinjaar. De schooltuinmedewerkers hebben het een lange winter zonder de kinderen moeten doen, en hebben alles klaargemaakt voor het nieuwe seizoen. De kinderen hebben vanwege de coronapandemie veel thuisgezeten en online les gehad. Iedereen is dus blij dat de tuinen weer opengaan.
 

Schooltuinen 101 jaar in 2021

Ter ere van het 100-jarig jubileum opende vorig jaar in de tuin van het Rijksmuseum een 14e Amsterdamse schooltuin. Met onder andere aanvullende lessen in het museum en uitdagende opdrachten in de Teekenschool van het Rijksmuseum, werd het een bijzonder jaar. Om te bepalen welke school in deze bijzondere schooltuin mocht tuinieren, schreven we een wedstrijd uit. De samenwerking tussen gemeente en Rijksmuseum is zo goed bevallen, dat de schooltuin ook dit jaar blijft. Eind 2020 schreven we opnieuw een wedstrijd uit. Kinderen van de Montessori basisschool Maas en Waal mogen dit jaar in de tuin van het Rijksmuseum komen tuinieren.
 

Goed om te weten

Dit jaar doen er 181 basisscholen mee aan het schooltuinprogramma, met in totaal 304 klassen. De eerste lessen in de 13 Amsterdamse schooltuinen starten 22 maart. De lessen in de tuin van het Rijksmuseum starten op 9 april. De start van de buitenlessen is onder voorbehoud. Het hangt ook af van hoe de grond erbij ligt en hoe het weer is. 
 

Programma

De schooltuinen maken deel uit van het programma Schooltuinen en Natuureducatie van de gemeente Amsterdam. Hiermee worden de leerkrachten in het basisonderwijs ondersteund bij hun natuurlessen. Elk jaar tuinieren bijna 7.000 basisschoolleerlingen in een van de 13 (nu 14) schooltuinen in Amsterdam. In de schooltuinen kunnen leerlingen van groep 6 en 7 kennismaken met de natuur. Dat maakt meer indruk dan leren uit een boekje. En kinderen vinden het fijn om buiten te zijn.
 
Door: Nationale Onderwijsgids