Textiel Race: Amsterdamse leerlingen gaan de strijd aan met textielafval

15 Amsterdamse basisscholen gaan de strijd aan met textielafval tijdens de Textiel Race. 4 weken lang verzamelen de kinderen van de bovenbouw zoveel mogelijk oud en kapot textiel. Elke kilo textiel levert punten op. Ook leren ze hoe je kapotte kleding kunt herstellen. Dat levert nog meer punten op. Tijdens de Race leren de kinderen meer over textiel. Bijvoorbeeld wat het ons en het milieu kost om het te maken, hoe je oud textiel kan repareren en wat je nog meer met afgedankt textiel kan doen. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Per jaar belandt er gemiddeld 10 kilo textiel per Amsterdammer bij het restafval. Of kledingstukken blijven jaren in onze kasten hangen zonder dat we ze aantrekken. Maar het kan ook anders. Veel kleding kan je prima ruilen, hergebruiken, repareren of recyclen. Tijdens de Textiel Race leren kinderen daar meer over. Jong geleerd is oud gedaan.
 

Textiel Race

Het is de tweede Textiel Race in Amsterdam. De eerste editie van het project vorig jaar leverde tientallen reparaties op en ruim 8.000 kilo ingezameld oud textiel. De kinderen zamelen ook schoenen, handdoeken, beddengoed, hoeden en petten, tassen, gordijnen en knuffels in.
 
De Textiel Race duurt tot en met 17 juni. Het project combineert bewustwording over circulariteit met een inzamelactie. Zo leren kinderen en hun omgeving op een leuke en gemakkelijke manier over het inzamelen van oud en kapot textiel. De Textiel Race is een initiatief van Amsterdam in samenwerking met Pantar en Wieland Textiles. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde textiel op een goede manier hergebruikt en gerecycled wordt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids