Jeugdjournaal krijgt in 2021 eigen munt wegens 40-jarig jubileum

Het 40-jarig bestaan van het NOS Jeugdjournaal in 2021 wordt één van de muntthema’s voor volgend jaar. Het programma is in 2021 onderwerp van een bijzondere munt voor verzamelaars. Daarnaast heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën besloten om in de serie sporticonen in 2021 een munt uit te brengen ter ere van judolegende Anton Geesink. Dit meldt de Rijksoverheid.

Jaarlijks brengt het ministerie van Financiën een bijzondere munt uit voor verzamelaars. Hiermee worden speciale feiten, gebeurtenissen of personen geëerd die veel betekenis hebben voor Nederland. Recente voorbeelden zijn de thema’s 75 jaar bevrijding en werelderfgoed droogmakerij de Beemster.

Deze zomer werden alle Nederlanders uitgenodigd om een geschikt muntthema voor het jaar 2021 aan te dragen. Uit de vele reacties heeft de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst Hans Vijlbrief, die als bewindspersoon verantwoordelijk is voor het muntwezen, gekozen voor het 40-jarig bestaan van het NOS Jeugdjournaal.

Maatschappelijke taak

Het jubileum van het NOS Jeugdjournaal in 2021 is een mooie gelegenheid om bijzondere aandacht te besteden aan dit nieuwsprogramma voor kinderen, dat een belangrijke maatschappelijke taak vervult. Generaties kinderen, maar ook volwassenen, zijn door het NOS Jeugdjournaal in begrijpelijke taal op de hoogte gebracht van het nieuws van over de hele wereld. Dat doet het NOS Jeugdjournaal dagelijks op een bijzonder creatieve en innovatieve manier, waarbij kinderen altijd serieus worden genomen.

Het NOS Jeugdjournaal is een instituut dat door de jaren heen steeds met de tijd is meegegaan om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen. Daarom verdient het NOS Jeugdjournaal het volgens het ministerie om in het jubileumjaar 2021 onderwerp te zijn voor een bijzondere munt voor verzamelaars.

Door: Nationale Onderwijsgids